16 Απριλίου 2025 - Η διαχείριση της μετανάστευσης δεν επιτυγχάνεται με λαϊκισμό, αλλά με πλάνο.
Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου 2025 για αποτίμηση της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία καταδεικνύει ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου καθυστερούν σημαντικά, με μέση διάρκεια εξέτασης που ξεπερνά τους 20 μήνες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Χρειάζονται άμεσα ρεαλιστικές λύσεις, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών, η βελτίωση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και η μείωση της γραφειοκρατίας.Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών συνεχίζει να διαμένει παράτυπα στην Κύπρο μετά τη λήξη της άδειας διαμονής τους, εξαιτίας ανεπαρκών διαδικασιών παρακολούθησης και ενημέρωσης των αρχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε αντίθεση με τις προτάσεις της έκθεσης, το ΕΛΑΜ επιλέγει να προβάλει αποσπασματικά στοιχεία και προτείνει ανέφικτες «λύσεις», όπως η αποκοπή κονδυλίων, χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας των προβλημάτων. Παρά την κατάρριψη διάφορων ευφάνταστων ιδεών που έχουν ανά καιρούς προβάλει, ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος και η ευρωπαϊκή του ομάδα συνεχίζουν να υποστηρίζουν συγκρουόμενες απόψεις, απομακρυσμένες από την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου. Αντί να επιδιώξουν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου που θα επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε., επιλέγουν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις.
Εξίσου αποτυχημένη ήταν και η προσέγγιση της προηγούμενης κυβέρνησης, που αντί να υιοθετήσει μια ορθολογική διαχείριση, προτίμησε να δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή φρακτών στην πράσινη γραμμή και στην πρόσληψη οριοφυλάκων, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, που μόνο ενδυνάμωσαν τις φωνές της διχοτόμησης και της μισαλλοδοξίας.
Η μετανάστευση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο σε επίπεδο Ε.Ε., με συλλογική δράση, συνεργασία και πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το Volt έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, με έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τη διαφάνεια αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ασφαλείς διαδρομές: Δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και απλοποίηση θεωρήσεων για αποφυγή επικίνδυνων διαδρομών.
Κοινό σύστημα ασύλου: Εναρμόνιση διαδικασιών με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών και παροχή υποστήριξης στους αιτούντες.
Δίκαιη μετεγκατάσταση: Κατάργηση της αρχής πρώτης εισόδου και δίκαιη κατανομή αιτούντων μεταξύ κρατών-μελών.
Πολιτικές ένταξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης: Δημιουργία προγραμμάτων γλωσσικής εκμάθησης, πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Ταχεία εξέταση αιτήσεων: Εργοδότηση εξειδικευμένων δικηγόρων και νομικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.