8 Απριλίου 2025 - Επίσκεψη ΠτΔ στις ΗΠΑ και συνάντηση με AIPAC
Η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με το AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) – ένα λόμπι που χρηματοδοτεί πολιτικές εκστρατείες υποστηρίζοντας πολιτικές υπέρ του Ισραήλ στο Κογκρέσο και στην εκτελεστική εξουσία στις ΗΠΑ, και ταυτόχρονα αντιτίθεται ανοικτά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) - υπονομεύει τη μακρά παράδοσή μας ως χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Το Volt εκφράζει ανησυχία για την επιλογή του Προέδρου κ. Χριστοδουλίδη να κάνει τη μοναδική πολιτική του συνάντηση στις ΗΠΑ με το AIPAC, που δεν εκπροσωπεί ούτε τις ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ και που πιέζει ενεργά για κυρώσεις εναντίον του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης του Εισαγγελέα του για τις έρευνες και τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των Νετανιάχου και Γκαλάντ (πρωθυπουργό και πρώην υπουργό άμυνας του Ισραήλ, αντίστοιχα) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε έδαφος της Παλαιστίνης, που είναι μέλος του ΔΠΔ.
Δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι πολίτες της αναζητούν δικαιοσύνη από τη διεθνή κοινότητα, η κυβέρνησή μας πρέπει να αποφύγει να δείχνει σιωπηρή υποστήριξη για τις ενέργειες οποιουδήποτε που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη διαδικασία της διεθνούς δικαιοσύνης.
Η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει την διεθνή της αξιοπιστία. Ως χώρα που υπέγραψε και επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης (2002), που υποστήριξε ιστορικά το ΔΠΔ με τον Κύπριο δικαστή κ. Γεώργιο Πική να διατελεί μέλος του, και που υπέγραψε πρόσφατα την κοινή διακήρυξη των 80 κρατών μελών του ΔΠΔ καταδικάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του, δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με ομάδες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη Διεθνή δικαιοσύνη.
Το Volt καλεί την κυβέρνηση να:
Αποστασιοποιηθεί δημόσια από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του ΔΠΔ.
Τιμήσει τις συνθήκες της (Καταστατικό της Ρώμης) και να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σύλληψης κατηγορουμένων.
Μην περιορίζει τη διπλωματία της σε ένα μόνο λόμπι, ειδικά όταν αυτό αντιτίθεται στις αξίες και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Η Κύπρος δεν χρειάζεται να υποκύπτει σε γεωπολιτικούς παράγοντες τρίτων χωρών για να προασπίσει τα συμφέροντά της. Αντίθετα, πρέπει να ενισχύσει τη θέση της ως χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και να συνεχίσει να στηρίζει το ΔΠΔ, ιδιαίτερα τώρα που διερευνά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ταυτόχρονα τυγχάνει υπονόμευσης (π.χ. από Ρωσία, ΗΠΑ, και Ουγγαρία). Πρέπει επίσης να διατηρήσει την πολυμερή της διπλωματία, χωρίς να δίνει προνομιακή σχέση σε ομάδες που υποβιβάζουν την διεθνή δικαιοσύνη.