Ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και κράτος δικαίου
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί ότι, οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους – Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και οι βοηθοί τους – διορίζονται από κοινού από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η απαραίτητη αυτή δικοινοτική συναίνεση διασφάλιζε το απαιτούμενο ανώτατο επαγγελματικό και ηθικό επίπεδο των προσώπων αυτών.
Από το 1964, βάσει του δικαίου της ανάγκης, οι διορισμοί αυτοί γίνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο. Το Βολτ πιστεύει ότι, η ανεξέλεγκτη αυτή εξουσία υπονομεύει το κράτος δικαίου και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς.
Μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος δια της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, προτείνουμε:
Θέσπιση νόμου, στη βάση του δικαίου της ανάγκης, ώστε να αντικατασταθεί ο αντισταθμιστικός έλεγχος του Αντιπροέδρου με την ανάγκη έγκρισης του όποιου διορισμού από ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τροποποίηση του άρθρου 113 του Συντάγματος, ώστε να διαχωριστεί ο ρόλος του δημοσίου κατηγόρου από αυτόν του νομικού συμβούλου της εκτελεστικής εξουσίας, ρόλοι που σήμερα συμπίπτουν στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.