Κόκκινη κάρτα στο φωτοβολταϊκό πάρκο σε Λυθροδόντα – Καταλιόντα – Μαθιάτη. Δικαίωση για τις κοινότητες και το φυσικό περιβάλλον
Το Volt χαιρετίζει την απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής για αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 180MW, στις κοινότητες Καταλιόντα, Λυθροδόντα και Μαθιάτη. Από την πρώτη στιγμή επισκεφθήκαμε την περιοχή, ακούσαμε τις ανησυχίες των κατοίκων και σταθήκαμε δίπλα τους, διεκδικώντας την ακύρωση του έργου.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή και αμετάκλητη θέση του Volt για την ανάγκη δίκαιης, βιώσιμης και συμμετοχικής ενεργειακής μετάβασης, αλλά και προστασία της φύσης.
Η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης από τις τοπικές κοινότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλα σύνολα, που ανέδειξαν τις σοβαρές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και τεχνικές επιπτώσεις που θα είχε το έργο στις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον. Το έργο θα απαιτούσε την αποψίλωση περισσότερων από 7000 δέντρων εκ των οποίων 1400 προστατευόμενων, θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία του τοπίου και της περιοχής, θα επηρέαζε αρχαιολογικούς χώρους και φυσικούς οικότοπους παραβιάζοντας υφιστάμενες νομοθεσίες και διατάγματα, θα απειλούσε προστατευόμενα είδη πανίδας, και θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ηλεκτρική σύνδεση αφού θεωρήθηκε ως μη διαχειρίσιμη ή και τεχνικά ανέφικτη.
Δήλωση Νατάσας Ιωάννου, Συντονίστριας Επιτροπών Περιβάλλοντος & Ενέργειας Volt
«Η απόφαση αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον. Δείχνει ότι το κράτος οφείλει να σταματά έργα-μεγαθήρια που δεν ωφελούν κανένα εκτός από ιδιωτικά συμφέροντα. Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου πρέπει να βασίζεται στην ενεργειακή δημοκρατία, την αποκέντρωση και την δικαιοσύνη, και όχι να γίνεται εις βάρος του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικου μας πλούτου.¨”
Το Volt θα συνεχίζει να στέκεται δίπλα στους πολίτες για μια βιώσιμη Κύπρο για όλους και να υποστηρίζει:
Διαφάνεια στις διαδικασίες έγκρισης μεγάλων έργων ΑΠΕ και ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες.
Αυστηριοποίηση του πλαισίου για εγκατάσταση πάρκων ΑΠΕ στην ύπαιθρο, και ειδικά σε ζώνες εύφορης γεωργικής γης
Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων που θα επιτρέπουν συλλογική και συμμετοχική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας για τους πολίτες
Αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης για την υποστήριξη αποκεντρωμένης παραγωγής και αποθήκευσης.
Εθνική στρατηγική Ενέργειας και πράσινης μετάβασης