Το δικαίωμα στη διαδήλωση δεν είναι προνόμιο, είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας
Το Volt, εν όψει της ψηφοφορίας την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζει και πάλι την κατηγορηματική του αντίθεση στο νομοσχέδιο για ρύθμιση των δημόσιων συγκεντρώσεων, λόγω των αυταρχικών διατάξεων που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως τονίζει η Βουλεύτρια του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου «Το νομοσχέδιο παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αλλά και του ίδιου του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση δεν είναι διαπραγματεύσιμο, είναι συστατικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό έχουμε αποστείλει το νομοσχέδιο, τις παρατηρησεις μας καθώς και τις ενστάσεις οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας οπως εξεταστεί η συμβατότητα του με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.»
Δυστυχώς το νομοσχέδιο που έχουν ενώπιον τους για ψήφιση οι βουλευτές περιέχει σειρά σοβαρών ρητών που θέτουν το δικαίωμα σε κίνδυνο όπως:
Η ποινικοποίηση της φυσικής παρουσίας σε συγκέντρωση με καλυμμένο πρόσωπο, ακόμα και χωρίς τέλεση αξιόποινης πράξης.
Η ασαφής και υπερβάλλουσα εξουσία της Αστυνομίας να διαλύει συγκεντρώσεις με βάση αόριστες έννοιες όπως τα «δημόσια ήθη».
Η απουσία ρητής νομικής προστασίας για αυθόρμητες ειρηνικές διαδηλώσεις.
Η μετατροπή της «ειδοποίησης» σε de facto αδειοδότηση με αυστηρές υποχρεώσεις για τους διοργανωτές.
Η έλλειψη ανεξάρτητου και άμεσου μηχανισμού προσφυγής κατά αυθαίρετων περιορισμών.
Η απόδοση νομικής και ποινικής ευθύνης στο άτομο που αιτείται άδεια για διεξαγωγή διαδήλωσης ανεξάρτητα από την προσωπική του πραγματική ευθύνη.
Επισημαίνουμε ότι η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, χωρίς ουσιαστική επανεξέταση και δημόσια διαβούλευση, θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στο κράτος δικαίου και θα ανοίξει επικίνδυνους δρόμους προς θεσμική αυθαιρεσία. Υπενθυμίζουμε πως ήδη υπάρχει νομολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που καταδικάζει την απαγόρευση ή περιορισμό των διαδηλώσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να προστατεύσουν και να περιφρουρήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν χωρίς περιορισμό τις απόψεις τους..
Τέλος, καλούμε τη Βουλή να το απορρίψει και να απαιτήσει από την εκτελεστική εξουσία να το επανεξετάσει ούτως ώστε να διασφαλίσει την πλήρη συμβατότητα του νόμου με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.