Ευρωεκλογές 2024

Βιογραφικά Υποψηφίων

Ανδρομάχη Σοφοκλέους
Συν-Αντιπρόεδρος, Βολτ Κύπρος
Πολιτική αναλύτρια, ακτιβίστρια

H Ανδρομάχη Σοφοκλέους είναι απόφοιτη πολιτικών επιστημών από το University College London (UCL) και το Queen Mary του Ηνωμένου Βασιλείου και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος επί ζητημάτων που άπτονται της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Το πεδίο ενδιαφέροντος της ανάμεσα στ’ αλλά, περιλαμβάνει την άνοδο της ακροδεξιάς, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως και το κυπριακό πρόβλημα.

Ενεργή στην κοινωνία των πολιτών, παρούσα σε κινήματα της επανένωσης, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Hulusi Kilim
Γενικός Γραμματέας Βολτ Κύπρος
Διεθνές Εμπόριο, Ακτιβιστής

Ο Hulusi γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Επαγγελματικά, ο Hulusi είναι ειδικός στο μάρκετινγκ και την επικοινωνία και υπεύθυνος επιχειρηματικής στρατηγικής στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών.

Ο Hulusi έχει συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες συμφιλίωσης των κατοίκων του νησιού. Το κίνητρο να συμβάλει στις προσπάθειες αυτές τον οδήγησε στο να γίνει δίγλωσσος πολίτης. Έχει εκπαιδευτεί στην επίλυση συγκρούσεων και παρακολούθησε προγράμματα ηγεσίας κρίσιμης μάζας στις ΗΠΑ. Για δύο θητείες, ο Hulusi διετέλεσε αντιπρόεδρος του Antenna Αμμοχώστου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Φοιτητών (AEGEE), ενός μη πολιτικού ευρωπαϊκού δικτύου νεολαίας.

Υπήρξε ενεργό μέλος της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου και ιδρυτικό μέλος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, μιας πρωτοβουλίας που έλαβε το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018.

Λύσια Δημητρίου
Ερευνήτρια

Η Δρ. Λύσια Δημητρίου είναι απόφοιτη ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Warwick, με μεταπτυχιακό στη Γνωστική Νευροεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο του York, το και διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως επιστημονική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί σε μεγάλα ερευνητικά έργα στον τομέα της κλινικής ιατρικής έρευνας και έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν θέματα γυναικείας και ψυχικής υγείας, όπως και τον εκσυγχρονισμό στην εκπαίδευση.

Μακάριος Δρουσιώτης
Ερευνητής δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ο Μακάριος Δρουσιώτης είναι ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο London College of Printing. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει εκδώσει 12 βιβλία για διάφορες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου. Έχει γράψει για διάφορες εφημερίδες στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Αναστασιάδη για τις προεδρικές εκλογές. Μετά τη νίκη του Αναστασιάδη, διορίστηκε ειδικός σύμβουλός του. Ο Μακάριος έγινε προσωπικός βοηθός του Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ, κ. Χρήστου Στυλιανίδη στις Βρυξέλλες, όπου υπηρέτησε μέχρι το 2019.

Το τελευταίο δημοσιευμένο έργο του είναι μια τριλογία για τη διαφθορά στην Κύπρο.

Νικόλας Κυριάκου
Νομικός, Υπάλληλος Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Νικόλας Κυριάκου γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Κύπρο. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και στο Συγκριτικό, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Έλαβε το διδακτορικό του από το ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Νικόλας άσκησε δικηγορία στη Λευκωσία, και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας την Κύπρο ενώπιον διεθνών οργάνων. Παράλληλα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αργότερα συνέχισε την καριέρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με θέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ, τη Europol και τη Eurojust.

Ήταν μέλος της ομάδας στήριξης του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή για το Κυπριακό και συμμετείχε σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία, το Μοντ Πελεράν, τη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, ήταν εθνικός εμπειρογνώμονας σε μελέτες αναφορικά με το ευρωπαϊκό δίκαο περιβάλλοντος, και έχει εκδώσει το βιβλίο «10 + 1 μύθοι για το Κυπριακό».

Σοφία Βασιλείου
Ειδικός έρευνας

Είναι εμπειρογνώμονας ποιοτικής έρευνας, έχει σπουδάσει Ανθρωπογεωγραφία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Reading και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Η Σοφία έχει μακρά εμπειρία σε ηλεκτρονικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο τόσο για τοπικούς πελάτες, όσο και για λογαριασμό διεθνών οργανισμών για τους οποίους έχει εργαστεί για την παροχή ποιοτικής έρευνας και την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων σκέψεων στον τομέα για να προσφέρει μια εξατομικευμένη προσέγγιση και αξιοποιήσιμες γνώσεις στους πελάτες της.

Η Σοφία έχει επίσης διατελέσει δημοτική σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας από το 2002 έως το 2006.

Το 2023 η Σοφία πήρε δίπλωμα θεραπευτικής γιόγκα και εργάζεται για την προώθηση της ευημερίας, ψυχικής υγείας και καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Μπορείς να βοηθήσεις στην προεκλογική;

Γίνε μέλος ή εθελοντής!