Δρ. Κλαίρη Χατζηκακού

Υποψήφια Δήμαρχος Αμμοχώστου

Προτεραιότητες

1. Επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου στην επικαιρότητα.

Η επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου στην επικαιρότητα συνιστά θέμα ύψιστης σημασίας και βρίσκεται στην κορυφή των μελλοντικών μας δράσεων.

Η de facto κατάσταση, όπως δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, κυρίως με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκετε σε θέση μετέωρης στασιμότας έως και αδιέξοδης οπισθοδρόμησης, όσον και στα οδυνηρά τεκταινόμενα στην περίκλειστη περιοχή της πόλης μας.

Το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να επανέλθει άμεσα στις διαβουλεύσεις επίλυσης του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

2. Προβλήματα του προσφυγικού κόσμου

Ο προσφυγικός κόσμος, κυρίως οι ηλικιωμένοι και άλλες ευάλωτες ομάδες, ταλανίζονται από πολλά προβλήματα. Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και πολλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με μια πενιχρή σύνταξη ή ένα ελάχιστο επίδομα, όμως δεν είναι δυνατόν υπό τέτοιες εισοδηματικές συνθήκες να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Υπάρχουν άτομα μεταξύ μας με κινητικές δυσκολίες, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν την δυνατότητα να αυτο-εξυπηρετούνται επαρκώς και μη έχοντας κάποιον να τους συμπαρασταθεί, να κινδυνεύουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Χρειαζόμαστε περισσότερες υποδομές και κοινωφελή έργα στήριξης, για να παρέχουμε μια αξιοπρεπή ζωή σε άτομα που έχουν άμεση ανάγκη και χρήζουν πολύ μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας αλλά και ηθικής συμπαράστασης. Στόχος είναι όχι το ζην αλλά το ευ ζην όλων των πολιτών της Αμμοχώστου.

3. Στενή συνεργασία με την τουρκοκυπριακή δημαρχία και τουρκοκυπριακή κοινότητα σε όλους τους πολιτικοκοινωνικούς και πολιτισμικούς τομείς.

Πρέπει να καθιερωθεί μια έμπιστη και διαφανής συνεργασία με βάση τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων συμπολιτών μας, για βελτίωση της καθημερινότητας με δημιουργία υποδομών και έργων για μία σύγχρονη πόλη.

Στόχος είναι από κοινού και σε εποικοδομητική συνεργασία να αναπτυχθεί η πόλη μας και να γίνει πάλι στολίδι του νησιού και της Μεσογείου, όπως ήταν παλαιότερους καλούς καιρούς.

Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο με την επίτευξη άριστων συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η αλληλοεκτίμηση, η προσωπική ευθύνη, η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ανοιχτή κουλτούρα του διαλόγου, πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της συνεργασίας.

Στο πολιτικοκοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι θα συμπεριλαμβάνεται η διά βίου παιδεία και η δημιουργική συνεργασία στους νευραλγικούς τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας, οι αθλητικές δραστηριότητες, το κυκλοφοριακό, η στέγη με προσβάσιμους όρους για τις χαμηλόμισθες οικογένειες, τα νεαρά ζευγάρια και τους φοιτητές, την έμπρακτη στήριξη των απόρων και δυσπραγούντων, καθώς και των αδέσποτων ζώων, η καθαριότητα, η προστασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος γενικότερα από ρυπογόνους παράγοντες με συνεχείς δεντροφυτεύσεις και αναδασώσεις. Ένας από τους κυριότερους στόχους μας θα είναι η λειτουργική αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων και την εν γένει ευημερία όλων των πολιτών.

Θα είναι η αφετηρία μιας μοντέρνας πόλης σε ένα σύγχρονο ομόσπονδο και δημοκρατικό κράτος.

4. Γνωριμία της νέας γενιάς με την Αμμόχωστο

Η γενιά που αντιπροσώπευε το μεγαλείο και τον πολιτισμό της Αμμοχώστου μέχρι το 1974, φεύγει σιγά-σιγά για πάντα, με τον ανεκπλήρωτο πόθο της επιστροφής. Η τελευταία γενιά που έζησε την παιδική της ηλικία στην Αμμόχωστο, πλησιάζει και αυτή την ώριμη ηλικία.

Η καινούργια γενιά, οι νέοι μας, μεγάλωσαν μακριά από την Αμμοχώστο, σε άλλες πόλεις, σε άλλους τόπους, χωρίς να ζήσουν την ευμάρεια, την πολιτισμική άνθηση και τον κοσμοπολιτισμό της Αμμοχώστου.

Οι νέοι γνωρίζουν την Αμμόχωστο ακούγοντας μόνο την εξιστόρηση των γονιών, των συγγενών, των παππούδων και των γιαγιάδων, χωρίς όμως να νιώθουν αυτό το ιδιαίτερο προσωπικό αίσθημα που διατηρούν ζωντανό μέσα τους αυτοί που την έζησαν.

Αυτή λοιπόν η νέα γενιά που αναλαμβάνει τώρα τα ηνία της κοινωνίας, θα πρέπει να γνωρίσει και το υπόλοιπο της πατρίδας μας, για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της Κύπρου μας.

Ένα θέμα, το οποίο έχει μείνει και αυτό στα συρτάρια άλυτο, είναι το δικαίωμα ψήφου στον τόπο καταγωγής για εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Πέρασε μισός αιώνας χωρίς να υπάρξει επαρκής συζήτηση για τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2013, και η μέχρι τώρα μη εφαρμογή της αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, των οποίων μόνον η μητέρα είναι πρόσφυγας.

Απαιτούμε, τη ρύθμιση νόμου και την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στην επαρχία καταγωγής των εκ μητρογονίας προσφύγων.

5. Συντήρηση και διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου της Αμμοχώστου

Ο πολιτιστικός πλούτος της Αμμοχώστου, η εντός των τειχών πόλη, οι εκκλησίες, τα μνημεία, η Σαλαμίνα, η Έγκωμη, τα μοναστήρια και τόσα άλλα μνημεία της αρχαίας και βυζαντινής μας κληρονομιάς είναι επείγουσα ανάγκη να συντηρηθούν, για να διατηρηθεί ο πολιτισμικός μας πλούτος.

Ήδη γίνονται αξιόλογα έργα αναστήλωσης και συντήρησης από τη Δικοινοτική Επιτροπή Πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Τ/Κ Δήμο, ωστόσο περιμένουν ακόμη μεγάλες εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν παράλληλα και έγκαιρα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από κοινού, με τη συνεργασία των Τ/Κ και Ε/Κ πολιτών, των περιφερειών και των Δήμων.

Με αυτό το όραμα πρέπει να αναδείξουμε την Αμμόχωστο ως αφετηρία ειρηνικής συνύπαρξης, με αλληλοσεβασμό, εκτίμηση, προσωπική ευθύνη, διαφάνεια και με ανοιχτή κουλτούρα διαλόγου.

Αυτά θα πρέπει να είναι τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της πόλης μας και θα το πετύχουμε με τη δική σας έμπρακτη στήριξη και συμπαράσταση. Την αξιοποίηση της ψήφου σας για άμεση και αποτελεσματική δράση, για ουσιαστικό αγώνα επιστροφής στη θαλασσοφίλητη πόλη μας».

Βιογραφικό

Γεννήθηκα στις 6 Νοεμβρίου 1961 στη Λευκωσία, παρόλο του ότι οι γονείς διέμεναν στην Αμμόχωστο λόγω του ότι ο γυναικολόγος ήταν φίλος των γονέων. Οι γονείς μου Ούρσουλα Χατζηκακού και δόκτωρ Κώστας Χατζηκακού. Μαζί με τους δύο αδελφούς και την αδερφή μου μεγαλώναμε μέχρι την τουρκική εισβολή στην Αμμόχωστο. Μετά την τουρκική εισβολή εγκαταστάθηκε η οικογένεια στην Λάρνακα.

Από το 1979 μέχρι τον επαναπατρισμό μου το 2003, ζούσα στη Γερμανία. Από το 2003 μέχρι τώρα ο σύζυγος μου, Dr Klaus Pfannkuche και εγώ ζούμε και εργαζόμαστε στην Κύπρο.

Σχολική Εκπαίδευση

Δημοτικό: Τη δημοτική εκπαίδευση την έκανα στο δημοτικό σχολείο Αγίου Ιωάννη στην Αμμόχωστο.

Γυμνάσιο: Την πρώτη τάξη γυμνασίου φοίτησα στο γυμνάσιο θηλέων Αμμοχώστου μέχρι το Μετά την τουρκική εισβολή φοίτησα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 1975 το Queens school στο Rheindahlen στην Γερμανία. Από το 1976 και μέχρι την αποφοίτησή το 1979 φοίτησα το γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα

Σπουδές 1979-1986

Σπούδασα ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Düsseldorf στην Γερμανία, στο οποίο έκανα και το διδακτορικό μου.

Εργασία 1986-2003

Εργάστηκα σε διάφορα νοσοκομεία της Γερμανίας και έκανα την ειδίκευση μου στην Aναισθησιολογία και αργότερα στην Εντατικολόγια στο τμήμα αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής στο νοσοκομείο St. Johanneshospital, Dortmund στη Γερμανία.

Παράλληλα, έκανα διάφορες μετεκπαιδεύσεις και υποειδικότητες όπως στην Ψυχοθεραπεία, Εξειδίκευση στην Καρδιοαναισθησιολογία, τα Εκτακτα Περιστατικά, Ειδίκευση στο Ιατρικό Βελονισμό και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

Πέραν από την εργασία στο νοσοκομείο ήμουν μέλος της ομάδας Flight – Αmbulance Service στο Dortmund, Γερμανία.

Μετά τον επαναπατρισμό μου το 2003 ζω και εργάζομαι ως εργοδοτούμενη στην Κύπρο.

Είναι ώρα οι πολίτες να υψώσουν την φωνή τους!

Η Αμμόχωστος στο προσκήνιο!