Πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

PRESSVIEWS

Volt Europa

3/20/20241 λεπτά ανάγνωσης

Στις αρχές αυτού του μήνα, 118 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στα δυτικά της πόλης της Γάζας. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει σε τι απελπιστική κατάσταση είναι ο Παλαιστινιακός λαός, προσπαθώντας να λάβει τρόφιμα. Η "σφαγή για το αλεύρι" είναι αδικαιολόγητη και υποστηρίζουμε το αίτημα της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αμερόληπτη διεθνή έρευνα.

Την ίδια ώρα, κανόνες, αρχές αλλά και το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο έχουν υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό στη Γάζα, ώστε η μόνη υπεύθυνη ενέργεια είναι να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες οι πλευρές τις εχθροπραξίες. Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει τώρα τους υπόλοιπους ομήρους και να τερματίσει την κυριαρχία της στη Γάζα- η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, ενώ παράλληλα πρέπει να σταματήσει να αντιτίθεται στην Παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. 

Μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο χωρίς να έχουν πού αλλού να πάνε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα και πρέπει να ενεργήσει αναλόγως. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ρέει απρόσκοπτα, τυχόν εμπόδια για την παροχή επαρκούς βοήθειας πρέπει να αρθούν. Νερό και τρόφιμα, μεταξύ άλλων βασικών υπηρεσιών, πρέπει να παρέχονται. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΔΔ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως. 

Υπό αυτή την έννοια, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της για την πρόληψη των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, όπως επίσης αναδείχθηκε από την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου του περασμένου μήνα, που απαγόρευσε την εξαγωγή εξαρτημάτων μαχητικών F35 στο Ισραήλ. Είναι σημαντικό ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν ηθική υποχρέωση να διευκολύνουν τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πρέπει να ληφθεί σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Οι κατηγορίες που διατυπώνονται στις εκθέσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το προσωπικό του ΟΗΕ που συνεργάστηκε με τρομοκράτες στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι σοβαρές και διερευνώνται από το Γραφείο Εσωτερικών Υπηρεσιών Εποπτείας του ΟΗΕ (OIOS). Εν τω μεταξύ, η UNRWA απέλυσε τα μέλη του προσωπικού που κατηγορήθηκαν, αλλά οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν παρ' όλα αυτά αναστείλει τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA, με τους εναπομείναντες πόρους να προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτό θα υπονομεύσει τις σωτήριες υπηρεσίες που παρέχει η UNRWA, καθώς και άλλες οργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σύτισης (ΠΕΣ), οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις αναντικατάστατες υποδομές της UNRWA. 

Η UNRWA δραστηριοποιείται στα Παλαιστινιακά εδάφη και στις γύρω χώρες για περισσότερες από επτά δεκαετίες, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα βασικών υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Ενώ δικαίως τίθενται προβληματικές πτυχές της λειτουργίας του οργανισμού, η UNRWA είναι επίσης εκ κατασκευής ένας οργανισμός στον οποίο βασίζονται πολλοί Παλαιστίνιοι ελλείψει βιώσιμης πολιτικής λύσης.

Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιστικής καταστροφής, δεν πρέπει να επιτραπεί σε υποκείμενα πολιτικά ζητήματα να υπονομεύσουν ή να παρακάμψουν την ανθρωπιστική αποστολή της UNRWA. Η διασφάλιση ότι η βοήθεια φτάνει στους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ως εκ τούτου, καλούμε τους δωρητές που έχουν αναστείλει τη χρηματοδότησή τους να επανεξετάσουν την απόφασή τους (όπως έκαναν ορισμένα κράτη όπως η Σουηδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς) ή, τουλάχιστον, να ανακατευθύνουν τα κεφάλαια αυτά για να φτάσουν στη Γάζα με αξιόπιστα εναλλακτικά μέσα. Ωστόσο, όπως έχουν δηλώσει αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στη Γάζα, είναι αδύνατο να υποκατασταθεί η υποδομή της UNRWA σε μια εποχή πείνας, ασθενειών και φρικτού πολέμου.

Οι πολίτες της Γάζας χρειάζονται τώρα απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια. Η διασφάλιση της ακεραιότητας των οργανώσεων αρωγής και η παροχή βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη πρέπει να είναι συμπληρωματικοί και όχι αλληλοαποκλειόμενοι στόχοι.